Over 10 years we help companies reach their financial and branding goals. Engitech is a values-driven technology agency dedicated.

Gallery

Contacts

411 University St, Seattle, USA

engitech@oceanthemes.net

+1 -800-456-478-23

Satranç
satranç sözlüğü

Satrançta Sık Sorulan Sorular ve Yanıtları

Özellikle başlangıç seviyesindeki satranç severlerin sıklıkla sorduğu soruları yanıtladık.

Satrançta Beraberlik ve Pat Durumları

Satrançta pat ne demek?

Satrançta Pat, bir sporcunun sıra kendisindeyken ve şah çekilmemişken satranç kurallarına uygun hiçbir hamle yapamadığı durumdur. Pat durumunda oyun beraberlikle sonuçlanır.

Satrançta 16 hamle kuralı nedir?

Yaygın bilinenin aksine, satrançta 16 hamle kuralı değil, 50 hamle kuralı vardır. Hamleler sayılırken her iki sporcunun hamleleri toplanmaz. Karşılıklı yapılan her hamle 1 hamledir. Eğer 50 hamle boyunca herhangi bir taş değişimi yada piyon sürüşü yapılmazsa oyun berabere sonuçlanır. Bu kuralın amacı değişim vadetmeyen oyunları sonuca kavuşturmaktır.

Satrançta pat kaç hamle?

Yanlış soruların doğru yanıtları olmaz. Satrançta pat, şah çekilmediği durumlarda bir sporcunun satranç kurallarına uygun hamle yapamadığı durumdur. Pat için hamle sayılmasına gerek yoktur. Bu sorunun temelinde satrançta 50 hamle kuralı yatmaktadır. Eğer bir satranç maçında 50 hamle süresince piyon sürüşü yada taş değişimi yapılmazsa oyun berabere kabul edilir.

Satrançta 3 kere aynı hamle yapılırsa ne olur?

Satranç tahtasında bir pozisyonun 3 kez tekrar etmesi durumunda oyun beraberlikle sonuçlanır. Bu durumun gerçekleşmesi için beklenen 3 tekrarın peş peşe olması gerekmez. Oyunun herhangi bir bölümünde aynı pozisyon 3 kez oluşmuş ise oyun beraberedir.

Satrançta patın İngilizcesi nedir?

Satrançta pat durumunun İngilizce karşılığı stalemate‘dir.

Satrançta Şah

Satrançta şah nasıl gider?

Satrançta şah, düz yada çapraz şekilde sadece birer kare gidebilir.

Satrançta şah yenir mi?

Bu soruyla birlikte sıklıkla sorulan, “satrançta şah şahı yer mi?” sorusunu da yanıtlayalım. Satrançta şah tehdit edilir. Tehdit altındaki şah tehditten hiç bir şekilde kurtulamıyorsa oyun mat ile sonuçlanır. Şah şahı yiyemeyeceği gibi, tehdit de edemez.

Satrançta şahın yeri neresidir?

Üzerinde harf ve rakamların yer aldığı bir satranç tahtası yada zemini kullanıyorsanız eğer beyaz şah e1 karesinde, siyah şah e8 karesinde oyuna başlar. Eğer kullandığınız zeminde harf ve rakamlar mevcut değilse en sağ alt kare; beyaz kare olacak şekilde zemin hazırlanır. Bu zemin üzerinde beyaz şah, en alt yatayda soldan 5. sıraya konur. Siyah şah ise en üst yatayda beyaz şahın tam karşısına konur. Sıklıkla sorulan “satrançta şahın yeri, satrançta şah nereye konur, satrançta şah nerede” gibi soruları da bu açıklamamızla yanıtlamış olduk.